Reakce Logosu Praha k vetování zákona o registrovaném partnerství

přidáno: 15. 6. 2012 4:46, autor: Logos, gay křesťané
V Praze dne 23. února 2006 | Tisková zpráva ekumenického křesťanského společenství Logos Praha
k vetování zákona o registrovaném partnerství prezidentem Václavem Klausem

Prezidentovu vetu chceme rozumět jako snaze prodloužit debatu, aby přijímaná právní norma odrážela upřímnou vůli většiny společnosti přijmout gaye, lesby i vztahy, které uzavírají. Je zřejmé, že zákon o registrovaném partnerství má širokou podporu. Vážíme si především podpory ze strany věřících - duchovních i laiků - a dalších osobností. Dokazuje, že i křesťané jsou schopni potřeby gayů a leseb vnímat s pochopením a bez předsudků.

Přejeme si přijetí zákona o registrovaném partnerství, protože umožňuje efektivně a jednoduše uspořádat praktické záležitosti párového soužití stejnopohlavních dvojic a má široký společenský dopad. Institut registrovaného partnerství přispívá k oslabení předsudků, omezuje vylučování stejnopohlavních dvojic ze společnosti a napomáhá prosazení zdravého, odpovědného stylu párového života i v gay/lesbické části populace.

Věříme, že tento zákon (beztoho proti předchozím návrhům silně redukovaný) bude nakonec Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky přijat. Děkujeme všem, kteří se zákonem dlouhé měsíce zabývali a v probíhající diskusi argumentovali věcně.

Mgr. Pavel Hynek
předseda občanského sdružení