Dopis polskému velvyslanci

Polské republiky v ČR
Valdštejnská 8

Vaše Excelence,

se znepokojením jsme přijali zprávy o policejní brutalitě při zásahu proti pokojné demonstraci v rámci akce „Přehlídka rovnosti“ v Poznani.

Tyto události, tolik upomínající na praktiky totalitní moci z doby nedávno minulé, nás zneklidňují jako křesťany i jako gaye. Je naší křesťanskou povinností ozvat se proti násilí na nevinných, tak jako se Ježíš ohradil proti neoprávněnému bití.

Jako společenství tvořené homosexuálně orientovanými křesťany si uvědomujeme, jak důležité je snášenlivé soužití. Násilné rozhánění pokojné demonstrace k lepší atmosféře ve společnosti nepřispěje, stejně jako policejní lhostejnost vůči nenávistným projevům přihlížejících připomínajícím neonacistické projevy. To je zejména v zemi, kde v minulosti v plynových komorách zemřelo mnoho nevinných lidí, zvláště politováníhodné. Udivuje nás, jak se něco takového může vyskytnout v demokratické společnosti s tradicí křesťanské lásky k bližnímu, kterou Polská republika je.

Žádáme Vás, abyste naše stanovisko tlumočil na příslušných místech.

Pavel Hynek
předseda výboru sdružení